PRIVACY POLICY

This Privacy Notice sets out how The Els Club (hereinafter referred to as “The Els Club”, “we” or “us”), will handle personal information in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”) and the laws of Malaysia.

What This Privacy Notice Explains

This Privacy Notice explains:

  • What kind of personal information we collect
  • How we collect your personal information
  • How we use your personal information
  • When we disclose your personal information
  • Access to and correction of your personal information
  • Online dealings with us

Please note that this Privacy Notice does not cover personal information collected or held by us about our employees and is to be read subject to any overriding provision of law or contract.

Our Commitment to You

We value the trust of our guests, customers and business partners and are committed to protecting your personal information and ensuring that your personal information is used only for the purposes stated herein.

You have the choice at any time, not to provide your personal information or to revoke your consent to The Els Club from processing your personal information. However, failure to provide such personal information or revocation of your consent to process the personal information provided may result in The Els Club being unable to provide you with effective and continuous products and services.

Defining Personal Information

Personal information refers to any information, which relates directly or indirectly to you. This includes any information that can be used to distinguish, identify or contact you. For the purposes of this Privacy Notice, personal information encompasses sensitive personal information, which relates to information relating to your health, political opinions, religious beliefs, etc.

What Kind of Personal Information We Collect

In order for us to operate in an efficient and effective manner and provide you with the best service possible, we may collect personal information from you which may include contact information about you including but not limited to limited to name, address(es), telephone number(s), email address(es) and other relevant contact information, identification details, banking account details and financial information, employment information, information captured on security systems, including a recording of your image on Closed Circuit Television (CCTV) and a recording of your voice from calls made to us, information you provide us regarding your marketing preferences or in the course of participating in surveys, contests or promotional offers, contact and other relevant details of corporations and individuals with whom we do business.

The personal information we collect can either be obligatory or voluntary. Obligatory personal information are those that we require in order to provide you with our products and services. If you don’t provide us with the obligatory personal information, we would not be able to provide you with our products and services. Voluntary personal information are those information which are not mandatory in order for us to provide you with our products and services. If you do not provide us with the voluntary personal information, you can still sign up for our products and services and will be indicated in the application form. ‘;

How Do We Collect Your Personal Information?

We may collect personal information directly from you when you:

  • make and enquiry on our services and membership
  • become a member
  • come to use our facilities
  • subscribe to one of our publications (for example, newsletters and brochures)
  • fill up enquiry and feedback forms
  • fill up any of our guest survey questionnaires
  • make payment for goods and/or services
  • lodge a complaint with us
  • joining our rewards program

How We Use Your Personal Information

We may collect personal information from you or from the category of third parties identified above which is to be utilized for one or more of the following purpose:

  • to evaluate and/or process your membership application
  • to deal/administer/ managing /maintaining your membership and membership benefits
  • for identification and verification purposes
  • for operational and administrative purposes
  • to provide customer support and services
  • to manage and develop our business and operations
  • for insurance purposes
  • to understand your needs and purposes
  • to facilitate your participation in , and our administration of, any events including contest promotions or campaigns
  • to conduct credit reference checks and establish your credit worthiness, where necessary, in providing you with requested products and services
  • fulfill contractual obligations to you
  • to comply with legal and regulatory requirements
  • to conduct marketing activities (for example, market research)
  • to send you information on products and services, special promotional offers, newsletters; and/or customer survey forms and questionnaires

CTV footage, in particular, may also be used for the following purposes:

  • for quality assurance purposes
  • to provide for the safety and security of staff, guests and other visitors
  • detecting and deterring suspicious, inappropriate or unauthorised use of our facilities
  • detecting and deterring criminal behavior
  • conducting incident investigations

Disclosure of Your Personal Information As a part of providing you with our products and services and the management and/or operation of the same, we may be required or need to disclose information about you to the following third parties:

  • companies and/or organisations that act as our agents, contractors , service providers and/or professional advisers
  • companies and/or organisations that assist us in processing and/or otherwise fulfilling transactions that you have requested
  • our business associates and other parties for purposes that are directly related to the purpose of collecting your personal information
  • other parties in respect of whom you have given your express or implied consent subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to The Els Club.

Direct Marketing

We may use your personal information to provide you with information about our and third party services and/or products, which may be of interest or benefit you, except where otherwise requested by you.

In certain instances, we may disclose your relevant personal information to our preferred merchants and strategic partners where your prior consent has been obtained and subject at all times to any laws (including regulations, guidelines and/or obligations) applicable to us. We take reasonable steps to make sure that our agreements with service providers include appropriate privacy and confidentiality obligations.

If you do not wish your personal information to be utilised for the purposes of marketing or should you change your mind in relation to your previous decision, you may at any time, either by unsubscribing through clicking on the unsubscribe link in our email or by contacting us at the address detailed at the end of this Privacy Notice and we shall abide accordingly.

What If Personal Information Provided By You Is Incomplete?

Where indicated (for example in registration forms), it is obligatory to provide your personal information to us to enable us to process your application for our services and/or products. Should you decline to provide such obligatory personal information, we may not be able to process your application or provide you with our services or products.

Your Rights to Access and Correct Your Personal Information

We can assist you to access and correct your personal information held by us. Where you wish to have access to your personal information in our possession, or where you are of the opinion that such personal information held by us is inaccurate, incomplete, misleading or where relevant, not up-to-date, you may make a request to us in writing to our Vice President-Golf at Destination Resorts & Hotels Sdn Bhd, Level 8, Surian Tower, No. 1 Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan (telephone no: +603-7688 6688; fax no: +603-7688 6699) or email us at zainurin@drh.com.my.

We will use reasonable efforts to comply with your request to access or correct your personal information within 21 days of receiving your written request. We reserve the right to charge a fee for the processing of any such access request. The fee chargeable is RM2.00 for each request without a copy of the personal data and RM10.00 for each request with a copy of the personal data. As indicated above, all requests for access to your personal information must be submitted in writing. When communicating your request, please be sure to include your full name, address and telephone number so we can ascertain your identity, and specify clearly the type of enquiry and the original source of data collection. Please note that we may have to withhold access to your personal information in certain situations, for example when we are unable to confirm your identity or where information requested for is of a confidential commercial nature or in the event we receive repeated requests for the same information. Nevertheless, we will notify you of the reasons for not being able to accede to your request.

Information We Collect When You Visit Us Online

If you choose to obtain information or do business with us online by visiting www.elsclubmalaysia.com you may wish to know the following:

The Els Club Website
When you visit our Website, we collect standard internet log information and details of visitor behavior patterns to ascertain the number of visitors to the various parts of the Website. Such information is not linked to you as an individual. We use such information to evaluate and improve the features, guest experience and functionality of our Website.

Cookies
We collect information about your use of our website from cookies. Cookies are packets of information stored in your computer which assist your website navigation by customizing site information tailored to your needs. Cookies in themselves do not identify the individual user, just the computer used. You are not obliged to accept cookies. If you are concerned, you can set your computer either to accept all cookies, to notify you when a cookie is issued, or not to receive cookies at any time. However, rejection of cookies may affect your use of the website as we will be unable to personalize aspects of your use of the website.

Links to Third Party Websites
Please be informed that this Privacy Notice applies solely to our Website and does not apply to any third party websites you may access from our Website. To determine how these third party websites (e.g. Twitter, Facebook, Pinterest and Instagram) deal with your Personal Information, you should ensure that you read their respective privacy policies.

Updates to Our Privacy Notice

We may amend this Privacy Notice from time to time. Please check our website on an ongoing basis for information on our most up-to-date practices.

Our Contact Details

Should you have any queries, concerns or complaints in relation to this Privacy Notice, kindly contact us during office hours (between 9.00am to 5.00pm – Monday to Friday) at the following contact points:

Designation: Vice President – Golf
Telephone: +603-7688 6688
Fax No.: +603-7688 6699
E-mail: zainurin@drh.com.my
Address: Destination Resorts & Hotels Sdn Bhd,
Level 8, Surian Tower No. 1 Jalan PJU 7/3,
Mutiara Damansara 47810 Petaling Jaya,
Selangor

Conflict

In the event of any conflict between this English language Privacy Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Privacy Notice, the terms in this English language Privacy Notice shall prevail.

NOTIS PRIVASI – THE ELS CLUB

Notis Privasi ini menyatakan bagaimana The Els Club (selepas ini dirujuk sebagai “The Els Club” atau “kami”), akan mengendalikan maklumat peribadi mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”) dan undang-undang Malaysia. Apa Notis Privasi ini Notis Privasi ini menerangkan:

  • Apakah jenis maklumat peribadi yang kami kumpulkan
  • Bagaimana kami mengumpul maklumat peribadi anda
  • Cara kami menggunakan maklumat peribadi anda
  • Apabila kami mendedahkan maklumat peribadi anda
  • Akses kepada dan pembetulan maklumat peribadi anda
  • Urusan dalam talian dengan kami

Sila ambil perhatian bahawa Notis Privasi ini tidak meliputi maklumat peribadi yang dikumpulkan atau dipegang oleh kami mengenai para pekerja dan hendaklah dibaca tertakluk kepada mana-mana peruntukan mengatasi di dalam undang-undang atau kontrak.

Komitmen Kami Untuk Anda

Kami menghargai kepercayaan tetamu, pelanggan dan rakan-rakan perniagaan dan komited untuk melindungi maklumat peribadi anda dan memastikan bahawa maklumat peribadi anda hanya digunakan untuk tujuan yang dinyatakan disini. Anda mempunyai pilihan sama ada untuk tidak memberikan maklumat peribadi anda atau membatalkan kebenaran anda kepada kami untuk memproses maklumat peribadi anda pada bila-bila masa. Namun demikian, sekiranya anda gagal untuk memberikan maklumat peribadi anda atau membatalkan kebenaran anda kepada kami untuk memproses maklumat peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memberi anda produk dan perkhidmatan kami secara efektif dan berterusan.

Penentuan Maklumat Peribadi

Maklumat peribadi merujuk kepada apa-apa maklumat, yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada anda. Ini termasuk apa-apa maklumat yang boleh digunakan untuk membezakan, mengenal pasti atau menghubungi anda. Bagi maksud Notis Privasi ini, maklumat peribadi juga merangkumi maklumat peribadi yang sensitif, yang berkaitan dengan maklumat yang berhubungan dengan kesihatan anda, pendapat politik, kepercayaan agama, dan lain-lain

Apa Jenis Daripada Maklumat Peribadi yang dikumpul

Dalam usaha untuk kami beroperasi dengan cara yang cekap dan berkesan dan menyediakan anda dengan perkhidmatan yang terbaik, kami mungkin mengumpul maklumat peribadi daripada anda termasuk maklumat berhubungan tentang anda termasuk tetapi tidak terhad kepada nama, alamat, nombor telefon, alamat e-mel, pasport dan maklumat lain yang berkaitan, pengenalan diri, maklumat transaksi seperti butir-butir kad kredit, maklumat yang diperoleh pada sistem keselamatan yang lain, termasuklah rakaman imej anda di Televisyen Litar Tertutup (CCTV) dan rakaman suara anda daripada panggilan yang dibuat kepada kami, maklumat yang anda berikan kami mengenai pilihan pemasaran anda atau dalam usaha anda mengambil bahagian dalam kaji selidik, pertandingan atau tawaran promosi, maklumat kontak dan lain-lain maklumat yang berkaitan denagn syarikat dan individu yang kami berkerja dengan. Terdapat dua kategori maklumat peribadi iaitu maklumat peribadi yang diberikan secara wajib dan maklumat peribadi yang diberikan secara sukarela. Maklumat peribadi yang diberikan secara wajib adalah untuk memastikan kami dapat menyediakan anda dengan produk dan perkhidmatan kami. Tanpa maklumat peribadi anda yang diberikan secara wajib, kami tidak dapat menyediakan produk dan perkhidmatan kami kepada anda. Maklumat peribadi yang diberikan secara sukarela adalah maklumat bukan maklumat peribadi yang wajib diberikan untuk kami menyediakan produk dan perkhidmattan kepada anda. Jika anda tidak memberikan kami maklumat peribadi sukarela, kami masih lagi boleh menyediakan produk dan perkhidmatan kami kepada anda. Maklumat peribadi sama ada wajib atau sukarela berbeza untuk setiap produk dan perkhidmatan dan ianya akan dinyatakan di dalam borang permohonan.

Bagaimana Kami Mengumpul Maklumat Peribadi Anda?

Kami mungkin mengumpul maklumat peribadi secara langsung daripada anda apabila anda:

  • membuat pertanyaan mengenai kemudahan dan keahlian kelab golf kami
  • mendaftar untuk menjadi ahli kelab golf kami
  • menggunakan kemudahan di kelab golf kami
  • melanggan salah satu penerbitan kami (contohnya, surat berita dan risalah)
  • mengisi borang pertanyaan dan maklum balas
  • mengisi mana-mana borang soal selidik kajian tetamu kami
  • membuat pembayaran untuk barangan dan/atau perkhidmatan
  • membuat aduan dengan kami
  • menjadi ahli penghargaan pelanggan kami

Selain daripada maklumat peribadi yang diperolehi daripada anda secara langsung (seperti yang ditetapkan di atas), kami juga boleh mendapatkan maklumat peribadi anda daripada pihak ketiga, sebagai contoh dari syarikat penerbangan, agensi-agensi pelancongan dan dari sumber-sumber lain seperti yang berkenaan dimana anda telah memberikan persetujuan untuk mendedahkan maklumat peribadi yang berkaitan dengan anda. Kami juga menggunakan televisyen litar tertutup (CCTV) untuk merakam rakaman di premis kami.

Bagaimana Kami Menggunakan Maklumat Peribadi Anda

Kami mungkin mengumpul maklumat peribadi daripada anda atau daripada kategori pihak ketiga yang dinyatakan di atas yang akan digunakan untuk satu atau lebih daripada tujuan berikut:

  • untuk menilai dan memproses penyertaan keahlian anda
  • untuk mengurus dan mengendalikan keahlian dan
  • untuk tujuan pengenalan dan pengesahan
  • untuk tujuan operasi dan pentadbiran
  • untuk memberikan sokongan dan perkhidmatan pelanggan
  • untuk pengurusan dan perkembangan bisnes dan operasi kami
  • untuk kegunaan insurans
  • untuk memahami kehendak dan keperluan anda
  • untuk memudahkan dalam pengurusan penyertaan anda dalam aktiviti-aktiviti termasuk kempen dan pertandingan
  • untuk menjalankan semakan atas kemampuan kewangan anda, apabila perlu bagi memenuhi permintaan anda untuk produk dan perkhidmatan kami
  • memenuhi obligasi kontrak kepada anda
  • mematuhi keperluan undang-undang dan peraturan berkanun
  • untuk menjalankan aktiviti pemasaran (contohnya, penyelidikan pasaran)
  • untuk menghantar maklumat mengenai produk dan perkhidmatan, tawaran promosi istimewa, surat berita; dan / atau borang kaji selidik pelanggan dan soal selidik

Rakaman CTV, khususnya, juga boleh digunakan bagi maksud yang berikut:

  • untuk tujuan jaminan kualiti
  • untuk mengadakan peruntukan bagi keselamatan dan keselamatan kakitangan, tetamu dan pelawat lain
  • mengesan dan menghalang penggunaan yang mencurigakan, tidak sesuai atau yang tidak dibenarkan di kemudahan kami
  • mengesan dan menghalang tingkah laku jenayah
  • menjalankan siasatan kejadian

Pendedahan Maklumat Peribadi Anda Untuk menyediakan anda dengan produk, perkhidmatan , pengurusan dan/atau operasi, kami perlu mendedahkan maklumat mengenai anda kepada pihak ketiga seperti berikut:

  • syarikat dan/atau organisasi yang bertindak sebagai ejen, kontraktor, pembekal perkhidmatan kami dan/atau penasihat profesional
  • syarikat dan/atau organisasi yang membantu kami dalam proses dan/atau sebaliknya memenuhi transaksi yang anda minta
  • rakan perniagaan kami dan pihak-pihak lain yang secara langsung berkait dengan tujuan mengumpul maklumat peribadi anda
  • pihak-pihak lain yang telah diberi kebenaran dan perstetujuan dari anda

tertakluk pada setiap masa pada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan-peraturan, garis panduan dan/atau obligasi) terpakai bagi The Els Club.

Pemasaran Langsung

Kami mungkin menggunakan maklumat peribadi anda untuk memberikan anda maklumat mengenai perkhidmatan dan/atau produk pihak ketiga kami, yang mungkin menarik atau memberi manfaat kepada anda, kecuali jika selainnya diminta oleh anda. Dalam keadaan tertentu, kami boleh mendedahkan maklumat peribadi anda yang berkaitan dengan peniaga pilihan dan rakan kongsi strategik di mana persetujuan anda telah diperolehi dan tertakluk pada setiap masa kepada mana-mana undang-undang (termasuk peraturan-peraturan, garis panduan dan/atau obligasi) berkenaan dengan kami. Kami mengambil langkah yang munasabah memastikan bahawa perjanjian kami dengan perkhidmatan yang disediakan termasuklah privasi sesuai dan obligasi kerahsiaan. Jika anda tidak mahu maklumat peribadi anda akan digunakan untuk tujuan pemasaran atau anda menukar fikiran anda berhubung dengan keputusan yang dibuat sebelum ini, sila hubungi kami di alamat yang disediakan pada akhir Notis Privasi ini. Kami akan mematuhi arahan bertulis terkini daripada anda kepada kami.

Apa Jika Maklumat Peribadi Disediakan Oleh Anda Adakah yang tidak lengkap?

Di tempat yang ditunjukkan (misalnya dalam borang pendaftaran), ia adalah wajib untuk memberikan maklumat peribadi anda kepada kami untuk membolehkan kami memproses permohonan anda untuk perkhidmatan dan/atau produk kami. Sekiranya anda menolak untuk memberikan maklumat peribadi anda, kami mungkin tidak dapat memproses permohonan anda atau menyediakan anda dengan perkhidmatan atau produk kami.

Hak Anda untuk mengakses dan membetulkan Maklumat Peribadi Anda

Kami boleh membantu anda untuk mengakses dan membetulkan maklumat peribadi anda yang dipegang oleh kami. Di mana anda ingin mempunyai akses kepada maklumat peribadi anda dalam simpanan kami, atau di mana anda berpendapat bahawa maklumat peribadi yang dipegang oleh kami adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau jika berkaitan, bukan yang terkini, anda boleh membuat permintaan kepada kami secara bertulis kepada kami dengan menghubungi Vice President-Golf di Destination Resorts and Hotels Sdn Bhd, Level 8, Surian Tower, No. 1 Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan (no telefon: +603-7688 6688; no fax: +603-7688 6699) atau email kepada zainurin@drh.com.my. Kami akan menggunakan usaha yang munasabah untuk mematuhi permintaan anda untuk mengakses atau membetulkan maklumat peribadi anda dalam masa 21 hari dari tarikh penerimaan yang lengkap permohonan bertulis dari anda. Kami akan mengenakan fee bagi memproses permintaan anda. Bagi setiap perminataan untuk mendapat akses data peribadi anda fee RM2.00 akan dikenakan and bagi permintaan untuk akses data peribadi bersertakan salinan, fee yang dikenakan adalah RM10.00. seperti yang dimaklumkan diatas, setiap permohonan hendaklah dibuat secara bertulis. Apabila hendak membuat permohonan, sila sertakan bersama nama penuh, alamat dan no telifon supaya kami dapat menentukan identiti anda dan kemukakan permintaan anda dengan jelas dan nyatakan dimana data pribadi anda diambil. Sila ambil perhatian bahawa kami mungkin terpaksa menahan akses kepada maklumat peribadi anda dalam keadaan tertentu, sebagai contoh apabila kami tidak dapat mengesahkan identiti anda atau di mana maklumat yang diminta adalah yang bersifat komersial sulit atau sekiranya kami menerima permintaan berulang untuk maklumat yang sama. Walau bagaimanapun, kami akan memberitahu anda daripada sebab-sebab tidak dapat akur dengan permintaan anda.

Maklumat yang Kami Kumpulkan Apabila Anda Lawati Kami Online

Jika anda memilih untuk mendapatkan maklumat atau menjalankan perniagaan dengan kami dalam talian dengan melawat [ ] anda mungkin ingin tahu yang berikut:

Laman Web The Els Club
Apabila anda melawat laman web kami, kami mengumpul maklumat log internet dan butir-butir corak tingkah laku pengunjung untuk menentukan bilangan pelawat ke pelbagai bahagian laman web ini. Maklumat-maklumat ini tidak dikaitkan dengan anda sebagai pengguna individu.Kami menggunakan maklumat tersebut untuk menilai dan meningkatkan ciri-ciri, pengalaman tetamu dan fungsi laman web kami.

Cookies
Kami mengumpul maklumat mengenai penggunaan laman web kami dari cookies. Cookies adalah paket maklumat yang disimpan dalam komputer anda yang membantu navigasi laman web anda dengan menyesuaikan maklumat laman web disesuaikan dengan keperluan anda. Cookies dalam diri mereka sendiri tidak mengenal pasti pengguna individu, tetapi hanyalah komputer yang digunakan. Anda tidak diwajibkan untuk menerima cookies. Jika anda bimbang, anda boleh menetapkan komputer anda sama ada untuk menerima semua cookie, untuk memaklumkan anda apabila cookie dikeluarkan, atau tidak menerima cookies pada sebarang masa. Walau bagaimanapun, penolakan cookies boleh menjejaskan penggunaan laman web ini kerana kami tidak akan dapat untuk memperibadikan aspek penggunaan laman web ini.

Pautan ke Laman Web Pihak Ketiga
Adalah dimaklumkan bahawa Privasi ini Notice hanya semata-mata untuk laman web kami dan tidak terpakai kepada mana-mana laman web pihak ketiga, anda boleh mengakses dari Laman Web kami. Untuk menentukan bagaimana laman-laman web pihak ketiga (contohnya Twitter, Facebook, YouTube) berurusan dengan Maklumat Peribadi anda, anda perlu memastikan bahawa anda membaca dasar privasi masing-masing.

Maklumat Terbaru Untuk Notis Privasi kami

Kami boleh meminda Notis Privasi ini dari semasa ke semasa. Sila semak laman web kami secara berterusan untuk maklumat mengenai amalan yang paling terkini dari kami.

Butiran Hubungi kami

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, masalah atau aduan berkaitan dengan Notis Privasi ini, sila hubungi kami pada waktu pejabat (antara 9:00-6:00 – Isnin hingga Jumaat) di pusat perhubungan berikut:

Jawatan: Vice President – Golf
Telefon: +603-7688 6688
Fax No: +603-7688 6699
E-mel: zainurin@drh.com.my
Alamat: Destination Resorts & Hotels Sdn Bhd, Level 8, Surian Tower No. 1 Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara 47810 Petaling Jaya, Selangor

Konflik

Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Inggeris dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Malaysia, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.

Scroll to top